20071009

Alberto Manguel

Jag har aldrig läst något av Alberto Manguel, men jag tror jag vill göra det - även om han visar prov på inte helt felfritt omdöme genom att avsky American Psycho.

Intervju i Svenskan

Några citat:
Det finns två skäl till att biblioteket tappar sin betydelse. Det ena är att det inte har någon funktion i ett vinstdrivande samhälle. Det andra är att vi uppmuntrar en strävan efter det som är snabbt och enkelt. Och läsning är varken enkelt eller snabbt. Vi kan inte bli överraskade om ungdomar säger att de föredrar tv-spel framför en bok, det är ju det vi säger till dem: ”Satsa på det snabba och enkla. Bry inte din hjärna med komplicerade saker”.

Alberto Manguel anser att läsarna behöver utöva sin makt på följande vis: Sluta köpa böcker från kedjor och nätbokhandlar.
–De små boklådorna har tagits över av kedjor och blivit stormarknader. Visst, man hittar böcker där, men inte de svårare och smalare. Vi läsare måste försvara våra rättigheter när de säger till oss att vi är idioter som bara kan läsa Paulo Coelho och Dan Brown. Vi kommer till världen som intelligenta varelser. Men intelligensen är en muskel, som måste tränas. Och man kan inte träna den genom att läsa Dan Brown. Det finns en miljon skäl. Det handlar inte bara om handlingen utan också om det usla språket. Det är inget fel att läsa sådana böcker då och då. Problemet är när de, som nu, tar över hela marknaden. Om ens diet inte är något annat än chokladkakor blir man väldigt sjuk.
Visserligen kan jag tycka att han går väl hårt åt de stora kedjorna och nätbokhandlarna - trots allt har ju adlibris och amazon ett större utbud än de flesta boklådor, och även Akademibokhandelns större filialer är ju härliga. (För att inte tala om de stora bokladorna i New York.) Men visst innebär det ett likriktande, och jag önskar att det funnes plats för fler småhandlare som New York Stories, Söderbokhandeln eller Bibliotech. Inget ont om Pocketshop, men ibland undrar man om framtiden för bokhandeln ser ut sådär - ett par stora Akademibokhandlar i storstäderna, en Pocketshop på varje järnvägsstation med ett par hundra titlar, avgiftsbelagda bibliotek där dammet ligger djupt, och så Guillous senaste och pocketstället med topplistan i varje ICA-butik. Nätbokhandlarna bygger ju trots allt på ett mer aktivt sökande - du måste veta vad du är ute efter för att hitta det (åtminstone så länge virtuella bokhyllor à la Borders bara är kul experiment). Och för att ens gitta leta hos amazon krävs det ju att man insett att litteratur är mer än bara kioskdeckare till att börja med...

En Bok För Alla gav ut Fahrenheit 451. Sen lades de ner. Men det var förstås en ren slump.

What you reading for?

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home