20060812

Fahrenheit 451

Ray Bradbury - Fahrenheit 451

Betyg: 5


Helt lysande, kusligt aktuell bok. (Jo, man får (måste?) vara lite paranoid när man läser dystopier.) En värld där alla lever i vardagsrum med storbildsTV må ha varit scifi 1958, men... och i tider av Big Brother, FoxNews och Aftonbladet Plus känns den alldeles för sann.

"Man kan inte bygga ett hus utan spik och trä. Om man inte vill att ett hus ska byggas så göm spikarna och träet. Om man inte vill att en människa ska bli olycklig politisk, så ge henne inte två sidor av en sak att grubbla över; ge henne en. Eller ännu bättre, ge henne ingen. (...) Ge folket tävlingar som de vinner om de kommer ihåg texten till en välkänd sång eller namnen på huvudstäder eller hur mycket majs man odlade i Iowa förra året. Proppa dem fulla med likgiltiga data, stoppa så mycket 'fakta' i dem att de stoknar men samtidigt tycker att de är fyllda av glänsande kunskaper. (...) Och de blir lyckliga därför att fakta av det slaget är oföränderliga. Ge dem inte opålitliga hala ämnen som filosofi och sociologi att grubbla över och associera saker med. Där lurar melankolin. (...) Så hit med era klubbar och parties, era akrobater och trollkarlar, era våghalsar, jetbilar, motorcykelhelikoptrar, ert sex och er narkotika, mer av vad som helst som har med automatiska reaktioner att göra. Om pjäsen är dålig, om filmen är intetsägande, om leken är tråkig så ge mig en tereminspruta bara. Och då tror jag att det är pjäsen jag tycker om fastän jag bara reagerar för en mekanisk retning. Men det gör detsamma. Jag tycker om rejäl underhållning."

Eller som salig Bill Hicks sa: "Relax, your government is in control! Here's American Gladiators, watch this and get fat and stupid! And keep drinking beer, you morons! You're free to do as we tell you to!"

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home