20060816

Dorés bibel

Torgny Lindgren - Dorés bibel

Betyg: 5

Manuskript brinner inte.

Huvudpersonen i "Dorés bibel" är uppvuxen med just en bibel illustrerad av Gustave Doré som enda lektyr. Eller rättare sagt illustrationerna av den; han är nämligen fullständigt och totalt ordblind. Kan inte läsa, kan inte skriva, kan inte förstå vitsen med bokstäver alls.

"Alfabetet är bara en ytterst obetydlig vågtopp på det ofantliga hav som utgör språket. Det lilla fåtalet bokstäver är ett intet i jämförelse med de oräkneliga ljud som de betecknar. Och även ljuden är endast tillfälligtvis och slumpvis förnimbara antydningar om det egentliga, underliggande språkets sammansatthet och mångtydighet och väldighet. Alfabetet är enkelt på samma sätt som en karta över Sverige tecknad av en tillfällig besökare, därtill utförd efter hemkomsten till Japan. Allt är i bästa fall ungefärligt. Och landets själ och människornas själar saknas." Hej katafoni!

Så fort någonting skrivs ner förlorar det så mycket. Huvudpersonen ska skriva en bok om Doré, men det blir en bok om honom själv. Han kan inte skriva, så han dikterar, och noterar att alla skiftningar i hans röst, all rörelse, går förlorad. Så fort något skrivs ner blir det en lögn.

Huvudpersonen (något namn får han visst aldrig - annat än den icke-bokstavliga namnteckning han skaffar sig) vill inte leva en lögn. Det gör han givetvis ändå. Hans livsverk är att återskapa Dorés bibel. Först när han lyckats med det hittar han originalet igen. Eller gör han det? Och vilket var originalet?

Delvis en uppföljare till "Pölsan", utspelar sig i samma halvt verkliga Västerbottenstrakt som bara finns när Torgny Lindgren skriver om den. Det är sant.

Så fort något skrivs ner blir det sant. Så fort något skrivs ner blir det en lögn. Och quod scripsi, scripsi. Utom det som Torgny Lindgren skrev.

Och som han gör det. På 228 sidor får han, med subtext och liknelser, in så mycket att jag inte ens vet i vilken ända jag ska börja. Och jag tror jag kommer att fortsätta läsa den här boken i huvudet ett tag innan jag är färdig med den.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home