20060816

Sanningen om da Vinci-koden

Lénoir & Etchegoin - Sanningen om da Vinci-koden

Betyg: 4

Egentligen är det ju helt jävla absurt att det ska komma en hel genre av böcker vars huvudsakliga syfte är att debattera vad som är sant eller falskt med en halvhyfsad kioskthriller.

Men "Sanningen om da Vinci-koden" är faktiskt riktigt läsvärd. Etchegoin och Lenoir är bevisligen pålästa, med resultatet att de sopar undan många av Browns "sanningar" på nolltid (Prieure de Sion är en uråldrig sekt, grundad 1956; Mona Lisa, vars namn Brown drar växlar på, heter inte ens så - etc etc etc på punkt efter punkt efter punkt). Samtidigt är de aldrig intresserade av att ta ifrån Brown att han är en bra författare (vilket jag inte håller med om, men va fanken) och man får aldrig - om man inte är en extremt konspirationsteoretiskt lagd typ - intrycket av att de skrivit boken för att de på något vis känner sig förolämpade eller hotade av det Brown "avslöjar", utan helt enkelt som en enda lång fotnot. "Vi gillade också romanen, men här är fakta", ungefär. Som en kort och lättläst genomgång av historien bakom många konspirations- och religionsteorier är den faktiskt en riktigt bra bok.

Men det är, som sagt, helt absurt att såna här böcker ska behövas. Hade gärna sett lite mer runt just VARFÖR folk är så villiga/desperata att tro på tocket...

dagensbok.com

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home