20060816

The Plot Against America

Philip Roth - The Plot Against America

Betyg: 5


Bland det bästa jag läst på länge. Ska fundera mer på det. Roth bygger en alternativ historia; genom att lova fred och isolationism vinner Charles Lindbergh - nationalhjälte, martyr, antisemit - presidentvalet i USA 1940. USA håller sig utanför andra världskriget, och bit för bit blir livet för USAs miljontals judar allt svårare.

(Hmmm. USA väljer en inskränkt president som vädjar till människors skräck för det obekanta, i smyg inskränker friheter i så små bitar att det knappt märks från gång till gång, och bygger ett samhälle på misstroende och polarisering? Vilken tur att något sååådant aldrig skett i verkligheten...)

Nåja. Roth har ett underbart språk, en skolat vacker engelska som man sällan läser hos amerikanska författare idag, och bygger sin illusion så vattentätt att det blir väldigt svårt att någonstans haja till "men vänta nu, det där skulle ju aldrig kunna hända". Han använder verkliga personer - inklusive sig själv som åttaåring - och är också ärlig nog att i slutet av boken stoppa in en lång redogörelse för vad som FAKTISKT hände. "The Plot Against America" är en illusion, men det är en oerhört välgjord illusion som känns otäckt relevant.

(Det värsta är att jag märker att jag sitter på T-banan med boken och gömmer den. "The Plot Against America" och ett hakkors på framsidan... yeeeeesh.)

Lite mer detaljerat och genomtänkt (hoppas jag) på dagensbok.com.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home