20060815

Miles

Miles Davis - Miles: The Autobiography

Betyg: 2

Miles Davis var en av 1900-talets absolut mest inflytelserika musiker. Från strax efter andra världskriget till efter järnridåns fall var han under långa tider längst fram i jazzen, spelade med alla som någonsin varit något, och gjorde helt fantastisk musik.

Så det är ju för väl att han aldrig försökte försörja sig som författare. "Miles" är en hopplös röra, i princip en enda lång utskriven intervju där inte en stavelse tagits bort. Och även om det är fascinerande att läsa - man kan lätt tänka sig Miles väsande röst berätta detta, och av och till är det verkligen jazzrytmer i språket - så blir det också i längden väldigt tröttsamt när varenda artist han gillar är en "bad motherfucker" och varenda han inte gillar är en jävla viting. Att Miles kanske inte var världens trevligaste människa privat framgår rätt tydligt. Fascinerande berättelse från en man som varit med om mer än de flesta - synd att ghostwritern inte gjorde sitt jobb.

Sen tycker jag också att en biografi över en musiker förtjänar åtminstone en rudimentär diskografi. Även om en komplett Milesdiskografi skulle vara på några hundra sidor kunde de åtminstone ha listat de 40-50 viktigaste fullängdarna med datum.

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home