20060815

Lasermannen

Gellert Tamas - Lasermannen

Betyg: 4

Nu tycker jag att vi alla ska sjunga 'We shall overcome'...

Den stora frågan man har i huvudet efter att ha läst "Lasermannen" är ju mest "Hur kunde en sån här människa slinka genom nätet?" Och inte Friggebo, alltså.

John Ausonius är ju uppenbarligen inte riktig nånstans, och det som belyses i skildringen av hans liv är ju inte bara en djupt trasig och galen människa utan också ett samhälle - kalla det folkhemmet eller vad som helst - som inte har några verktyg för att hantera sådana. Han åker gång på gång på gång på gång fast för misshandel och andra brott, bedöms vara svårt störd, och släpps ändå ut igen och igen - utbildas rentav till gevärsskytt av armén medan han går i psykiatrisk behandling - och tar till slut till vapen. Om han inte hade varit en sån jävla loser att han inte ens lyckas särskilt bra med det hade han blivit Sveriges värsta seriemördare i modern tid.

Parallellt berättar Tamas om de främlingsfientliga strömningarna i svensk politik från 70-talet och fram till början av 90-talet, och gör det väldigt utförligt och bra. Ibland kan man kanske tycka att det blir lite "guilt by association", men jag förstår att Bert Karlsson blev förbannad över den här boken. Maken till avklädning.

En bok som lyckas vara både spännande och informativ. Mycket läsvärd.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home