20060816

It Ain't No Sin To Be Glad You're Alive

Eric Alterman - It Ain't No Sin To Be Glad You're Alive

Betyg: 3

"It Ain't No Sin To Be Glad You're Alive: The Promise Of Bruce Springsteen" är skriven av ett fan. Det märks. Alterman skäms inte för det: det här är en väldigt subjektiv historia.

Som sådan är den uppfriskande i en tid av musikerbiografier som mer än något går ut på att gräva fram drogöverdoser, kärleksaffärer och sparkningar av trogna basister. Alterman utgår hela tiden från musiken, och sätter den i perspektiv till vad som sker både i Springsteens liv och världen (läs: USA) i stort - något som borde vara självklart när det är en musiker det gäller, men tyvärr alltför sällan är det.

Nackdelen är förstås att Alterman är fullständigt oförmögen att vara kritisk till Springsteen - han kan gå med på att vissa låtar och plattor inte är i klass med andra, men han skulle aldrig faktiskt dra några slutsatser av det; dessa är olycksfall i arbetet och inget annat. Utgångspunkten är hela tiden att Springsteen är den störste talangen i rockhistorien, och om man - som jag - mest tycker att han än en gång i världen gjorde ett par riktigt bra plattor känner man sig lite utanför. Det finns ett antal utlåtanden jag absolut inte håller med om. Men som sagt, den är subjektiv, och Alterman kan verkligen skriva. Som biografi är den halvdan, som sammanfattning av en karriär bättre, som beskrivning av hur det är att vara fan till en musiker riktigt bra.

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home