20060816

Intelligent Thought

John Brockman (red) - Intelligent Thought: Science vs the Intelligent Design Movement

Betyg: 3

Detta är en stridsskrift i ett krig som man väl kunde trott var avgjort för länge länge sedan. Men i ljuset av evolutionsdebatten i USA, där fler och fler alltså vill att 1:e Mosebok hjälpligt utklädd till "vetenskaplig" teori under namnet "intelligent design" ska läras ut vid sidan av Darwin, kommer alltså "Intelligent Thought": en essäsamling där biologer, fysiker, pedagoger, filosofer mfl får uttrycka sin bestörtning över detta och förklara varför det är en så absurd idé; varför vetenskap är vetenskap och tro är tro.

Det blir väldigt blandad kompott. Vissa av artiklarna äv verkligen välskrivna, på lagom nivå och med en ton som inser att man inte får ut spikar genom att hamra på dem utan genom att lirka ut dem. Andra skribenter verkar rent personligt förolämpade över att 2006 behöva bemöta argumentet "Det måste ju vara Gud som skapat oss" och reagerar med en hånfull ton som knappast hjälper att övertyga någon som känner sig osäker, och några ger sig in på kvantfysik och blir därmed per definitition obegripliga.

Öht verkar boken lida lite av att vara en stridsskrift i behov av en general, någon som kan dra upp en strategi; är målet att ge ammunition till andra som är lika upprörda, eller att övertyga dem som inte vet vad de ska tro - väljare och politiker - eller bara att fundera vidare i sitt eget fack?

För drygt 100 år sedan försökte staten Indiana ändra värdet på pi genom lagstiftning; lyckligtvis var en matematiker på plats och kunde ge dem en snabblektion. Men när man nu på fullt allvar håller på att försöka avskaffa vetenskapen - vilket är vad man måste göra för att acceptera "intelligent design" - kommer det lite för nära verkligheten, och man hoppas verkligen att de som bestämmer - och de som väljer dem som bestämmer - någonstans väljer att lyssna på experterna. Men som en av skribenterna här påpekar, att lyssna på experter är inte direkt på modet i dagens värld. "Intelligent Thought" är en väldigt tänkvärd samling essäer, som ändå kanske kunde varit bättre.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home