20060816

The Historian

Elizabeth Kostova - The Historian

Betyg: 4

Visst, den påminner en hel del om Boken Som Ej Får Nämnas (ni vet, den där lila boken som ALLA läst). Uråldriga hemligheter, mystiska meddelanden, och en vild jakt genom Europa av en man och en kvinna som dras till varandra under de att de nystar upp mysteriet, cliffhangers cliffhangers cliffhangers. MEN: Kostova är något Brown inte är - en bra författare. När hon skriver om bulgariska kloster får man känslan av att vara där; när Brown skriver om Tjämps Ilajses får man en känsla av att han läst "See Europe in 8 days".

Spännande som fan för det mesta.

Även om Kostova som sagt är en bra författare och kan skriva både trovärdiga miljöer och figurer så stör jag mig lite på att hon envisas med att föra historien framåt nästan hela tiden. Det blir fånigt när VARENDA person de springer ihop med visar sig sitta på en viktig pusselbit i jakten på Draculas öde för 500 år sedan... och snälla söta, kan vi bara NÅGON gång se en man och en kvinna jobba ihop UTAN att omedelbart bli upp över öronen kära i varann?

Men, som en litterär motsvarighet till en riktigt bra matinéfilm är den klart värd att plöja, och den är rejält bred och genomtänkt; för en bok om kamp mellan ont och gott är den beundransvärt ovillig att sätta stämpeln rakt över stora grupper; här finns både goda och onda i alla läger, vare sig de är kristna eller muslimer, stalinister eller icke... ett antal snygga paralleller mellan då- och nutid, ett berättande som hoppar fram och tillbaka över århundradena utan att tappa tråden, och en del bra kommentarer på betydelsen att kunna sin historia. Kostova kan den rentav så bra att hon kan väva ihop det påhittade med det verkliga nästan helt sömlöst.

(Och just det - eftersom den handlar om en VAMPYR, SÅNA FINNS INTE PÅ RIKTIGT, så kan vi väl slippa hela vad-är-sant-i-boken-debatten den här gången va? Snälla?)

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home