20060816

Dead Until Dark

Charlaine Harris - Dead Until Dark

Betyg: 3

Jodå, första boken i serien om den telepatiska servitrisen Sookie Stackhouse och hur hennes liv förändras när det flyttar in vampyrer i hennes lilla sydstatshicksville har charm. Harris skriver med en lite småtorr humor och jag gillar verkligen de små krockarna mellan den "verkliga" världen och den övernaturliga, där både människor och vampyrer (och andra) inte riktigt vet hur de ska förhålla sig till varandra. Att sätta den i sydstaterna ger givetvis läge för en del snygga paralleller om rasism o dyl, och naturligtvis används även en viss sångare... hehe.

Däremot är jag inte fullt så förtjust i hur Harris skriver. Allt i jag-form, berättat av Sookie själv, som känns lite för självmedveten berättare - jag menar, redan på första sidan talar hon om att hon är blond och har stora bröst. Att skriva i första person kräver en mer... intressant berättarröst. Tror boken kunde vunnit mycket på att vara ur ett annat perspektiv. Och själva deckardelen av det känns minst sagt "höh?", speciellt då slutet.

Men en småtrevlig bekantskap. Ska ev bli TV-serie, och nog finns här potential. I händerna på en bättre berättare än Harris kan detta definitivt bli bättre.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home