20060816

Bärsärkarna

Britt-Mari Näsström - Bärsärkarna: Vikingatidens elitsoldater

Betyg: 3

Intressant bok som siktar på att försöka utröna sanningen bakom legenden om bärsärkarna i vikingatida krigsföring - de som sades slåss nakna, yla som vargar, bita i sköldar och gå genom eld.

Avfärdar ett par vanföreställningar (flugsvampsätande) och ger en bra inblick i både det vi vet utifrån arkeologi och det man kan utläsa genom en kritisk läsning av sagorna. Tyvärr finns det ju en begränsad mängd material att tillgå och det som finns är inte tillförlitligt, så något säkert kan hon inte säga vare sig till eller från.

Gör en hel del jämförelser med liknande företeelser i andra kulturer, och hävdar - mer eller mindre väl underbyggt - att bärsärkgrejen med sina kopplingar till rovdjur och gudar är ett lån från esoteriska rörelser i romarriket. Vilket väl låter lika troligt som något annat.

Tyvärr i gravt behov av en omgång med rödpennan; meningar som inte är färdigskrivna, felstavningar, upprepningar galore. Med en bättre redaktör och en lite tajtare sammanhållning kunde detta varit ett mycket bra historiskt verk. Som det är känns det lite hattigt.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home