20060821

Mistah Kurtz, he dead

Deluxe-utgåvan av Apocalypse Now är något av det snyggaste jag sett. Och det ger en ju en ursäkt att se om bägge klippningarna av filmen.

Lösryckta tankar efter originalklippningen:
  • Ljudeffekterna. Det återkommande helikopterljudet som öppnar filmen, som återkommer just när någon för första gången säger att Kurtz är galen - som för att påminna: skulle kriget vara mer rationellt? We train young men to drop fire on people. But their commanders won't allow them to write "fuck" on their airplanes because it's obscene! Det finns ett konstant hot i hela filmen, och inte bara från kulor eller granater.
  • De flesta krigsfilmer handlar om kampen att överleva, antingen för en individ eller för en nation eller en politisk inriktning. "Apocalypse Now", som passar sig för en film gjord på "Heart Of Darkness", handlar om mer än så; här är det kampen om själen, om själva mänskligheten. Dödsscenen i slutet - klippet fram och tillbaka mellan buffeln och Kurtz - yowza.
  • Lager för lager. De dör i den här ordningen: Clean - den oskyldiga ungdomen. Chief - den rationelle, lydige, civiliserade. Chef - han som bara vill bry sig om sitt eget och överleva. Och i tur och ordning med kulor, spjut och till slut halshuggen som ett djur. Lance, den solbrände californiske surfaren, dör inte men blir fullständigt galen. Till slut återstår bara Willard med ett uppdrag han inte längre begriper. Han dödar inte Kurtz för att det är hans order; han gör det för att han inte längre har något själ att inte göra det. Med allt bortskalat återstår bara svärdsklingan.
  • - Do you know who's in charge here? - Sure I do. Scenen i skyttegraven (lägg märke till att soldaterna är vita i början av filmen och svarta i slutet - jo, det ÄR "Heart Of Darkness"). Det finns inte längre några regler som håller, inga fina ideal att slåss för, inga politiker att skylla på; bara människor som dödar varandra för att det är allt vi verkligen någonsin varit särskilt bra på. This is the end of our elaborate plans, the end of everything that stands, the end...
Gaaah. Den här filmen gör saker med mig.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:31 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home