20050727

Back to phono: Regina Spektor

Regina Spektor har gjort en av årets bästa plattor i "Soviet Kitsch" (OK, strängt taget är den två år gammal men fick inte distribution förrän i år).

Singeln "Us" är nog inte riktigt bästa låten på plattan (den titeln går nog till den hjärtslitande "Chemo Limo") men den är jävligt bra. Och har en intressant text - just det där med "Vi". Det man får veta om Regina Spektor - och som anspelas på både i texter, omslag och titel på plattan - är att hon är född i dåvarande Sovjetunionen av judiska föräldrar, sedermera emigrerad till New York där hon bor idag och sysslar med musik. Så när hon hänger upp hela låten runt ordet "vi", vilka är det hon snackar om? Vilken aspekt av henne är det vi ska tänka oss i plural?
They made a statue of us
And it put it on a mountain top
Now tourists come and stare at us
Blow bubbles with their gum
Take photographs for fun, for fun
Det är ju svårt att inte koppla till rika turister som reser till de gamla östländerna och tittar på de pittoreska socklarna där det en gång stod gigantiska statyer av Lenin, Marx och gänget, och idealiserade bilder av Arbetaren och Soldaten.

Men så är det det där med att låten ju lever i nuet.
We're living in a den of thieves
Rummaging for answers in the pages
We're living in a den of thieves
And it's contagious
And it's contagious
And it's contagious
And it's contagious
Vi lever - nu - i ett tjuvanäste. Så vilka är "vi"? Ryssar? Amerikaner? Judar? Musiker? Eller går jag på den enkla fällan att identifiera budbäraren med budskapet, gäller det något större än så? De som tror på nåt och blir blåsta av cynismen? Kvinnor som sätts på piedestal och fintas bort av dem som Vet Bättre?
They'll name a city after us
And later say it's all our fault
Then they'll give us a talking to
Then they'll give us a talking to
Because they've got years of experience
Och förresten, betyder det något att "Us" skulle kunna uttydas "US"? Det finns en bunt olika uttolkningar, som alla utgår från det enkla greppet att använda andra person plural utan att någonsin tala om vilka "vi" är. Jag gillar sånt.

Bra låt är det hur som helst. Hade jag kommit på såna här tankar om jag inte hade läst Gary Shteyngarts "Den ryske debutantens handbok" strax innan? Möjligen inte. Bra bok är det hur som helst.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home